jag ska

Nu ska jag blogga lite.. inte in största prio just nu... om man säger så här utan att vara för naken så har jag sett djupaste bottens botten... jag tar mig upp... men d går långsamt ibland och väldigt fort ibland... man ska va tacksam för de vänner man har.. minst sagt.. Man håller skenet uppe och så kommer fia och hon rycker ner mig igen... för jag får va den jag är och behöver inte lägga en mask på... men även om jag blev den deppiga, frustrerade, arga sårade Carro jag är, så är jag ändå mer lättad och glad när hon åkt.. för hon ser till att d blir så, även om d är omedvetet.. hon lämnar mig inte i sticket.. 
Hon kom ut på middag och en kaffe, sen tog vi en bara-prata-som-bästa-vänner promiss ner till skogen och satte oss vid vattnet och bara prata och njöt av varandra.. är så glad att jag har dig, fia... du gör mig hel och du tillåter mig att leva... du är en vän av högsta kvalité med slitbart siden utanpå.

När jag sagt hej då vid bussen dröjer d inte länge innan jag får ett sms, av tjejen som kan läsa mig utan o innan.. så här stod det "De som gör mest ont egentligen är att du är en sån person som alltid ställer upp och ser till andras bästa. Därfr är de så orättvist. Samtidigt som du är en stark person och kommer klara det bra på ditt sätt. Oavsett vad ditt sätt är, Puss"


Riktiga vänner finns det väldigt få av... så ta hand om de du har..


Och Emma, för att inte glömma dig och din familjs tillvaro.. ni är också helt underbara, och har verkligen funnits här!!!

Puss på er!




Vissa saker är helt enkelt inte viktigare, även om det ser ut så just då....






Planen kanske inte alltid följs hem... även när du känner dig som vackrast...

En sjukt deprimerande bild...


Krambjörnar och Tokiga lemurer

Tjingeling.. igår körde vi en heldag på skansen.. verkligen HELdag.. benen vek sig när jag kom hem och fötterna var större än berras 57or.. haha.. fy faaan... slockna med Mathilda kl 19 :P

Bilder i all sin glans

Almost ready.. hunden ska rastas och kissas



På Båten



Och så skansen


Oh Oh... va står d för nå kallt på bordet :P






Mathilda håller på att bli galen på mig nu när jag sitter här.. men mer bilder och filmer kommer lite senare.


Puma, nike, adidas&BRIO

Oj oj, känner mig lite sugarmama just nu. Pengarna kom igår och fan vad jag tyglar mig just nu. Har bara köpt två par skor till emilia ett par adidas och ett par rosa nike :) mathilda fick ett par PAX innan pengarna kom, och idag köpte jag svarta Puma med strass på! GAH! I love it. Sen köpte jag världens coolaste vagn också :p brio race röd med typ raketer på. Haha. I helgen blir det IKEA, till dess ska jag tygla mig! Juste, köpte en sån där mopp som jag alltid velat ha också :p nu ska jag bada i pengar!

COOL VA!?
 

PISSVÄDER!!!

Vem fan har lust att gå ut me hunden och 2 ungar i det här vädret??? Inte jag iaf!!! Tur att hon fick en sen promenad igår, så man inte behöver stressa ut... men nu är d nog dax... urs... och ungarna ser fram emot en stund i parken.. bara att stå ut :S

hmm.. nää nu ska jag ta mig ut i blåsten och hoppas på att vi alla kommer hem helskinnande!

Puss o kram hej!

Slut som artist

Nu är vi hemma :) fått upp tv och lite kök. Mathildas rum är iaf klart för att leka i, fått upp allt men lite finslip lär det bli. Vårt rum är sovbart. Lillsnutt skulle ha kommit idag, men mamma hade ingen lust eller ork att åka ända ut med mathilda när det regnade och hade sig. Och jag fick smått panik över att det var kaos med kartonger och hon skulle komma hem till det. Men nu är det okej och jag bara längtar tills min bebis kommer hem. Hon börja gråta när jag prata med henne och sa mamma komma! :(

Första lasset

Jaha nu är det för sent att ångra sig. Fast det hade vi nog inte gjort iaf. Nu har första lasset gått och min uppgift blev att passa släpet för att någon idiot ställde sig och ögna igenom släpet. Luffare! Men jag satt där och drack en kaffe och sola, så min ilska gick genast över till att njuta :) har lite ont i magen över att inte festis synts till, de där jävlarna på laxen som matar honom och tar av han alla hundraelva halsband jag sätter på honom börjar göra mig galen. Men vet var han är iaf. Hörs sen!

egoistiskt???

Jag och mamma satt och diskuterade lite om d här med arvet idag, började så här "jag har tänkt lite på det här med pengarna, alla barn ska ju få av lika värde... äve om jag ser emilia som familj så är hon ju inte "del av morfar", självklart ska hon få nåt från MIG, men jag känner att de här pengarna är inga "roliga" pengar.. och de pengarna ni får är ju ert arv" och för mig var det inget konstigt.. Emilia har ju sin mormor och sin familj, och mathilda får ju inget därifrån.. förstår ni hur jag menar eller är det elakt???  Det här är ju mathildas "lott", och Emilia får ju sin "lott" när det är dax.

Det vi pratar om är ca 20000 kronor och jag räknar inte med att mamma ska sätta in så mycket på Emilias konto bara för att Mathilda får det... för som sagt, jag räknar ju inte med att Mathilda ska få samma saker som Emilia får.

MEN eftersom jag ser Emilia som lika mycket värd som Mathilda så skulle jag aldrig ta något ifrån henne ifall typ, gode gud låt det aldrig hända, Kenta skulle dö i en olycka eller nåt, bara för att jag ska förvalta pengarna tills barnen blir myndiga. Emilia och Mathilda är lika mycket Kentas barn och från Kentas sida ska de ha lika mycket.

Jag tycker iaf inte att det är något konstigt, och Fia min käraste o finaste vän tycker som jag frågade typ "varför skulle du känna så???"

Jag har haft en väldans tur och alla i min familj har tagit emot Emilia som vem som hellst i vår familj, ingen ser henne på nåt annat sätt bara för att hon inte har ett blodsband till  mig, jag har ju valt att leva med Emilia och Kenta, och det är ju inget konstigt med det... på julafton är det ingen som får mer än det andra barnet, Emilia fick saccosäck, leksaker utav dess like precis som alla andra barn i familje, nej, förlåt, Mathilda fick ingen saccosäck... förstår ni mitt dilemma, jag är livrädd att Emilia en dag ska tro att hon är mindre värd för mig än mathilda, för så är det inte och kommer aldrig att vara.. Jag älskar "mina" barn och vill de allt gott i livet, men ma får inte glömma att Emilia har en kanon mamma och ger henne så mycket en mamma kan ge... Emilia har ju ändå dubbelt upp, och dessutom är kvinnorna (jag och hennes mamma) i hennes liv jättebra vänner och ingen av oss byter roll ens när vi är tillsammans... finns ingen anledning...

Skriv gärna vad ni tycker!

stress flytt och pengar

tjaba tjena hallå!!! sitter här bland mina kartonger och inser att jag har sjukt mycket att göra.. ska till nynäslångtborta och lämna lillskrutt så hon slipper denna flyttstress och alla jävla kartonger.. så hon får njuta av solen med en kall glass med sin mormor i hamnen istället medans mamma o pappa städar och packar o kånkar.. stackars barn va?? 

fick mitt betyg för senaste uppgiften jag gjorde.. MVG, im so fucking good... kan lägga in den sen så får ni se, är rätt nöjd.. men blev förvånad över mitt mvg eftersom jag inte tycker att jag fick med allt som ingick i uppgiften, men min lärare va nöjd, så då ska jag väl vara stolt då =)
Hon tycker att jag skriver otroligt empatiskt och att jag har en skrivarföråga många saknar... hmm.. och då undrar ni kanske varför jag inte använder mig av den i bloggen.. jo sörru, det kan jag inte svara på.. hahaha

Fick även ett glädjande besked igår... mamma får arvet från morfar och jag får väl en drygt 20000 tror jag om jag räknat rätt... ett körkort plus lite andra pengar som ni inte har något att göra med varför jag får :P

Och som ni vet s flyttar vi imorn, vi tackade ja till en lägenhet vi inte sett, men vi blev inte särskilt besvikna, förutom att golv och väggar såg för täääskia ut... men det kirrar ju vi :P vi fick ju en nersunken lägenhet här på siken och den är rätt fin nu lagom till att vi fyttar... haha... men det possitiva är att båda badrummen var helt nyrenoverade =) Med klinkers och kakel =)
Och så ska vi köpa klick golv till alla rum, så det kommer bli kanonfint.. tapeter och färg får vi av wallenstam, men eftersom vi vill ha det NU NU NU så kom kenta överens med de om att de skulle lämna material som vi valt till oss och så fixar vi det själva eftersom de hade massa att göra.. och det är nice, kommer ha fondväggar överallt.. hahaha..

och till det lite sämre, lagom till att vi trodde att vi var klara insåg vi att vi har ett förråd FULLT med skit.. shit! och Kenta jobbar ikväll, så jag får helt enkelt övervinna min rädsla och gå ner dit själv... eller om jag inte drar me mig nettan eller fia kanske.. hehe.. livrädd för källaren.. när jag var liten var jag o en tjejkompis i källaren, i ett förråd hängde massa svartsäckar för gallret, så jag öppnade där och det jag ser är 2 sargade ögon och jag höll på att skita ner mig... vem har flyktingförläggning nere i ett förråd?????????????


urs o fy, så mycket det finns att göra.. hmm... ska väl packa tildas väska och börja röra mig.. sugen?? näää inte mycket...

Uppgiften:
Jag ber er att inte kopiera denna i studiesyfte, eftersom det är kvalificerat fusk, men ta gärna lite ideér om det är aktuellt.
Uppgifter

Studieuppgift 3

Utgå från en patient i livets slutskede. Du väljer själv ålder, diagnos och sjukdomsbild.


För G/VG/MVG

Redogör för 8 symtom som kan uppkomma vid sjukdom i livets slutskede, orsaken till dessa och vad du som vårdpersonal kan göra för att lindra.

Du ska redogöra för begreppet smärta och redogöra för olika smärtlindrande metoder, du ska också redogöra för vad som är viktigt för dig som vårdpersonal att tänka på och vad du kan göra för att lindra smärtan hos din patient.


Studieuppgift 4

Utgå från din patient (som du beskrev i uppgift 3) Beskriv vilka symtom han/hon har som hör till livets slutskede.

Gör en individuell vårdplanering (IVP) för den patient du väljer

enligt omvårdnadsprocessens fyra steg:

  • bedömning/ behovsinventering
  • planering
  • genomförande
  • utvärdering

När du utformar den individuella vårdplaneringen utgår du från patientens behov och

problem.

  




RubrikSvara Uppgift 3 och 4
StatusGodkänd
Bedömd avJolanda Administration
Kommentar

Hej

det var en väldigt fin berättelse. Tack för att du delade med dig. Du skriver med kompetens och empati.

MVG

mvh Marie (semestervikarie för Josefine)

 
Svara

Jag skriver den här uppsatsen där jag går utifrån en patient jag fastnat för och intresserat mig mycket för och känner mycket för. Ingenting är verkligt, men hela förloppet är utifrån 3 människors väg till döden, som stod mig väldigt nära hjärtat. Det är en blandning av tre, som blir en.


Patient: Lisa är 85år gammal och bröt lårbenshalsen för drygt en vecka sen när hon halkade på blött gräs. Lisa hade konstigt hög feber när hon kom in och man beslutade att man skulle ta en CTG på Lisa. Den visade att hon hade en infektion i kroppen. När man undersökt Lisa från topp till tå så hitta man metastaser i lungor, lever och ryggmärgen. Man har svårt att avgöra hur långt den har gått och hur länge den funnits där. Lisa har ont efter fallet och är rädd på grund av sin cancer. Det visar sig tyvärr att man kan inte göra något åt hennes cancer för att det har gått så långt och organ har blivit angripna. Man gissar på att hon har ca 4 veckor kvar i livet. Lisa är förtvivlad och förstår ingenting, hon var ju kärnfrisk för en vecka sen och mådde jättebra. Men man tror att självaste kampen mot cancern kommer ta livet av henne innan cancern gör det. Så man ger henne lindring mot symtom och smärta. Den psykiska smärtan är större för Lisa och hon behöver tveklöst någon att prata med. När Lisas familj kommer på besök och får höra om sjukdomen blir inte hennes vuxna barn förvånade. De berättar att hon haft hög feber fram och tillbaka, haft dålig balans,viss andnöd och varit klumpig men hon har vägrat gå till läkare, och förvrängt sitt tillstånd och intalat sig att hon är frisk och att det handlar bara om åldern.

I tre veckor har Lisa vårdats som en "levande" patient och man har arbetat mycket med det psykiska, hennes rädsla för döden och man har förberett vad som kommer hända och vad man kommer att hjälpa henne med. Hon har ett enormt stöd från sin familj och sjukhusprästen har varit och samtalat med henne nästan varje dag, och det har pratats mycket om döden och vad döden betyder. Lisa är inte längre rädd för döden, hon har "avslutat" sitt liv där hemma, och med det har hon skrivit klart sitt testamente tillsammans med sin familj, och hon har ringt en vän som hon inte pratat med sen 50års åldern då de kom i luven på varandra av en anledning hon inte ens kom ihåg. Hennes vän har varit vid hennes sida varje dag efter att hon ringt. Och när jag tittar in ibland sitter de och skrattar och gråter åt gamla minnen, fick veta att de gått i skolan tillsammans från första klass, och att de fött barn tillsammans.. deras vänskapshistoria är enorm!

Att slutet är nära för Lisa visar sig mer och mer tydligt nu, hon har tydliga symtom och är väldigt trött. Hon är ständigt illamående och kräks ofta när hon känner vissa lukter, kaffe och matos är något av det som gör henne illamående. Hennes ångest för att bli ensam och starka behov av att ha någon vid sin sida har lett till att hon har fått ett nytt rum där hon ligger ensam och har möjlighet att ha närstående sovandes kvar på natten, men Lisa vill inte sluta med smärtstillande som morfin på natten som kan vara en faktor till hennes ständiga illamående. Men hon gick med på att prova kortison på dagen istället  eftersom det kan lindra vid en levermetastas, och kortison hjälper även hennes aptitlöshet som kommit med smärtan. Hennes trötthet beror på, enligt henne själv, rädslan att dö när hon sover och obehagliga mardrömmar, men morfinet som hon får vid smärta hjälper på natten.

I takt med att ätandet blir en plåga för Lisa, blir hon även tröttare. Hon orkar inte sitta förutom med stöd bakom ryggen i sängen. Hennes händer och fötter är kalla och har blivit rödfärgade på grund av minskad syresättning av huden, trots att hon är kall om händer och fötter har hon feber och känner sig varm, hon vill inte längre äta eller dricka, hon säger att hon inte vill ha, men jag vet att det är för att hennes sväljreflex har upphört. Det underlättar man med att hjälpa henne med vätska och att fukta munnen emellanåt.

Några dagar senare...

Lisas väninna undrar varför hon slutar andas emellanåt, och jag förklarar att det nu förmodligen bara handlar om timmar, att andningsuppehåll är vanliga och att andningen förändras till oregelbunden. Lisa har lätta rosslingar och jag väljer att inte störas av det, eftersom hon själv blir nog mer störd om jag gör något åt det än vad vi blir av ljuden. Lisa ser så fridfull ut där hon ligger, hon ser lycklig ut. Hennes barn håller i varsin hand och hennes man fuktar pannan med våt trasa. Hennes vän står och sjunger nån visa på dalmål, och ljusen brinner för nytt liv. Lisas blodtryck och puls blir allt svagare, men hon vill inte riktigt dö nu. Hennes man säger "Det är dax nu Lisa, det är din tur att bli omhändertagen, vi klarar oss. Gå nu!". Och som om han gett henne en gåva, ler hon och tar sitt sista andetag... Hon är inte längre rädd, det är okej nu.


Tack!


RSS 2.0